Gepost door: Aad Engelfriet | 27 december 2011

De geschiedenis van de grens van Nederland en de vlag van Nederland

Wist je dat de grens tussen Limburg en Duitsland pas na 1866 definitief werd ? Bismarck was in een goede bui nadat de oorlog met Oostenrijk was gewonnen……. Pas in 1945 werden de Duitse rechten op de steenkooladers in Zuid-Limburg door de Nederlandse Staat genaast.

Na de Belgische Afscheiding in 1839 werd het westelijke deel van Luxemburg bij België gevoegd. Omdat Luxemburg als geheel altijd deel had uitgemaakt van de Duitse Bond moest het verlies voor de Duitse Bond van het westelijk deel van Luxemburg gecompenseerd worden. En zo werd dus Limburg een onderdeel van de Duitse Bond, puur als genoegdoening voor het verlies van het westelijk deel van Luxemburg. Limburgse soldaten zouden dus vanaf 1839 in theorie opgeroepen kunnen worden voor een oorlog o.l.v. de Duitse Bond.
In de Pruisisch – Franse oorlog van 1870 hebben inderdaad een aantal Limburgers als kok in het Pruisische leger gediend…. als onderdeel van een na 1839 speciaal geformeerde eenheid: de Limburgse Jagers.

Trouwens, ook wel eens afgevraagd waarom de Luxemburgse vlag zo sprekend lijkt op de Nederlandse vlag ? Op het Congres van Wenen in 1815 kreeg Koning Willem I Luxemburg toegewezen als persoonlijke kompensatie voor het verlies van de Nassause Stamlanden rondom Dillenburg. In de overeenkomst was wel het Zwaardrecht principe afgesproken : alleen mannelijke nakomelingen uit het Huis Oranje-Nassau konden Groothertog van Luxemburg worden en dus moesten in 1890 de Luxemburgers op zoek naar een andere mannelijke Groothertog, want in 1890 stierf Koning Willem III, hij had alleen een dochter : Wilhelmina.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: